Jadralno padalstvo

Ljubitelji jadralnega padalstva se v Vipavsko dolino radi vračajo zaradi enega prvih in najbolj priljubljenih vzletišč za proste letalce, ki je poznano tudi širom Evrope. Priljubljeno je tudi med zmajarji, saj je eno redkih, katero omogoča prevoz zmaja skoraj do vzletišča.

Vzletišče Kovk se nahaja na robu planote Gora nad Vipavsko dolino, na višini 860 nadmorskih metrov. Do njega pridemo tako, da na Colu zavijemo levo proti Predmeji in po treh kilometrih v vasi Gozd zavijemo ostro levo. Pot je označena in po slabem kilometru prispemo na manjše parkirišče. Nadaljujemo peš in po petih minutah hoje smo na vzletišču.

Padalci vzletišče Kovk obožujejo zaradi samega razgleda, saj se pogled razprostira od Nanosa do Ajdovščine, ob lepšem vremenu pa lahko čez Kras vidimo tud morje.

Jadranje na Kovku je mogoče skozi vse leto, ugodne smeri vetra pa so jug, jugozahod in zahod. Informacije o vremenu na samem vzletišču dobite na avtomatskem odzivniku a telefonski številki 031 599 306.

Možni so tudi prevozi na Kovk po ugodnih cenah, kot tudi letenje z izkušenimi jadralci v tandemu

Uradno pristajališče je v Logu, slabih dvesto metrov od picerije Anja.

Zaradi bližine javnega letališča Ajdovščina, je jadralno letenje dovoljeno skladno z omejitvami in pogoji, razvidnimi iz soglasja letališča Ajdovščina.